Demokrati

Rasismen och intoleransen ska bekämpas!

Publiceringen av bilder på profeten Mohammed i danska Jyllandsposten och de efterföljande protesterna fortsätter att väcka känslor. Nu höjs röster för att Sverige och andra västländer måste ställa sig på Danmarks sida. Jag menar att detta är ett helt galet förhållningssätt.
Det finns starka intressen som gärna vill understödja att detta blir en kamp mellan ”vi” och ”dom”.”Vi” blir då den upplysta västvärlden som bärs upp av höga ideal, demokrati och yttrandefrihet. ”Dom” är de oupplysta och ociviliserade muslimerna. Fundamentalister som inte förstått att västvärlden står för sanning och rättvisa.

När vi hör talas om muslimer finns det de som vill att vi framför oss ska se bilder av uppretade folkmassor, mörka män med vapen, självmordsbombare och terrorister. Den bilden är inte mer sann än att associera ordet kristen till soldater som marscherar in i Irak och begår övergrepp mot civila.

De publicerade bilderna är inte försvarbara. De förstärker en mycket fördomsfull bild av Islam och dess anhängare. Yttrandefriheten ger publicisten rätt att publicera bilderna. Detta vare sig ska eller kan vi ifrågasätta. Men det betyder inte att det var ”rätt” att göra det.

Ingen tidning eller annan medieaktör är skyldig att använda sin tryckfrihet så att fördomar, intolerans och rasismen sprids.

Den danska pressen lever inte i ett vakuum. Dansk flykting- och integrationspolitik har blivit allt mer inhuman och hårdför. Publiceringen har utnyttjats av danska mörkerkrafter som bland annat uppmanat till bojkott av muslimska företagare i landet, föreslagit att om det blir uppsägningar på danska företag till följd av bojkott av danska varor så ska muslimer sparkas först och så vidare.
Det främlingsfientliga Danske Folkepartiet toppnoterar i opinionsmätningarna.

Vi ska självklart alltid försvara rätten till det fria ordet, och rätten att publicera bilder. Med samma skärpa måst vi ta avstånd från våldet, rasismen och alla de krafter som tjänar på att exploatera den uppkomna situationen. Detta oavsett om det är regimen i Iran eller främlingsfientliga krafter i väst som försöker utnyttja situationen.

Försoning kan bara nås genom att vi ifrågasätter ett ”vi” och ”dom”-tänkande och istället använder vår demokrati och frihet till att bekämpa fördomarna och intoleransen oavsett vilka som bär upp dem.

Vad menar egentligen de som säger att vi ska ställa oss på Danmarks sida?

Dela den här sidan:

Kopiera länk