artikel

Kommunfullmäktige 9 februari 2021

Sammanfattning av Kommunfullmäktige 9 februari 2021

 

Vi fortsätter att genomföra fullmäktigemöten med halv styrka vilket innebär 37 ledamöter. Vänsterpartiet representerades av Mikael Persson, gruppledare och Jan Nordström

Dagordningen var relativt liten men ändock avslutades mötet precis före 18.00, började 13.00.

Som har varit en stående punkt är informationen om coronasituationen i kommunen som hålls av kommundirektören. Utvecklingen går åt rätt håll med färre smittade vilket nu innebär att vissa verksamheter öppnas upp lite mer.

Ett antal stort antal val avverkades där nästan alla var från Moderaterna.

En av de stora besluten var försäljningen av kvarteret Kärnmakaren, tre fastigheter om 80 lägenheter och ligger på Vilan söder om Långebrogatan. Vänsterpartiet genom Mikael Persson lämnade en protokollsanteckning vid kommunstyrelsen ”Vänsterpartiet menar att förslaget om försäljning av en del av ABKs fastighetsbestånd borde avslagits i sin helhet.

All erfarenhet kring försäljning av allmännyttans bostäder till en privat ägare leder till högre hyror och sämre villkor för de boende. Att därtill öppna för en paketering i dotterbolag kan inte uppfattas som något annat än ett sätt att komma runt svensk skattelagstiftning, en typ av skatteplanering som kommunen inte borde nedlåta sig till.”

Även Socialdemokraterna hade reserverat sig.

En paketering via ett dotterbolag innebär att den fastighetsskatt som skulle betalas vid försäljningen skjuts fram tills den nya ägaren säljer fastigheterna. Det innebär dock att kommunen får ett lägre pris

Alliansen tillsammans med SD gick försäljningen igenom. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Vi antog också en ny detaljplan för Kristianstad 4:47, där Rättscentrum skall byggas och vid fullmäktigemötet informerades vi också att byggföretaget Thages blir byggherre.

Nu är alla de hinder som föregåtts detaljplanen undanröjda och godkänts av Länsstyrelsen.

Vi tog också beslut om att stärka kommunens hållbarhetsarbete. Här hade Socialdemokraterna en invändning om förslag att inrätta en styrgrupp mot Alliansens förslag om att låta Kommunledningskontoret vara styrgruppen. Vidare vill S att kommunen skulle fortsätta vara diplomerad Fairtrade City med Alliansen vill utreda fortsatt diplomering enligt Fairtrade City.

Ett nytt klimatväxlingssystem antogs efter en debatt där Vänsterpartiet lämnat en protokollsanteckning som lyder ”Vänsterpartiet ställer sig positiv till att klimatväxling för fossila drivmedel höjs. Däremot är vi kritiska till att klimatväxlingen för flygresor lämnas oförändrat. Skall styrningen mellan olika trafikslag fungera behöver förhållandet mellan klimatväxlingsavgifterna vara oförändrat. Detta innebär att även avgiften för flygresor borde fördubblas till 30%.

Här visade sig Sverigedemokraterna för första gången i talarstolen och som brukligt så yrkade de på avslag på ärendet. De anser att all forskning motsäger bil- och flygtrafiks negativa påverkan av miljön.

Här visade sig att sprickan i Alliansen är inte bara placeringen av det nya badhuset (Näsby), KD rösta för klimatväxlingssystemet men framförde från talarstolen att de är emot beslutet men har accepterat innehållet.

Fullmäktige godkände också att ta över tillsynen av tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter från Länsstyrelsen. Var flera fiskuppfödningar och där kommunen redan var ansvarig för en.

Även höjningen av taxorna inom Kultur- och Fritidsnämnden blev det debatt och även här hade Vänsterpartiet lämnat in en protokollsanteckning ”Vänsterpartiet menar att Socialdemokraternas yrkande kring sänkta avgifter för barn och unga borde bifallits.”

Socialdemokraterna förslag var att tillföra ytterligare 500 tkr till aktiviteter riktade till barn och unga.

Även här fick vi inget gehör utan de förslagna höjningarna med 15% för äldre och företag fastställdes. Dock blev det inga höjningar för barn och ungdomar.

Äntligen fick vi gehör för vår motion om skapandet av ett fritidsbibliotek som Ruzica Stanojevic skrev 2016. Det som enligt kommunallagen skall ta 1 år har tagit 5 år men nu har vi det också i Kristianstads kommun att ungdomar kan få låna idrottsredskap till aktiviteter.

Under en längre tid har ledamöternas frågestund varit borttagit men på inrådan från Socialdemokraterna och SD beslöt fullmäktige att återinföra detta omedelbart och som vanligt var det inga större frågor som togs upp. En stack dock ut där både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill få besked från ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden Lena Olsson om varför nämnden beslutat att inte ge Ibn Rushd något ekonomiskt stöd alls. Anledningen var att de varken lärde sig svenska eller i sitt studiearbete arbetade för en integrering in i det svenska samhället.

Även i denna fråga finns det oenighet i Alliansen. Ordförande i Arbete- och Välfärd Radovan Javurek (L) ansåg beslutet vara fel.

Mellan raderna framkom också att de var odemokratiska. Ett antal frågetillfällen från både V och S gav hela tiden samma svar. Det är bara att beklaga beslutet.

 

Vid datan, Jan Nordström

Dela den här sidan:

Kopiera länk