artikel

Från medlemsmötet den 3e februari

Här kommer en sammanställning från vårt medlemsmöte den 3/2:

 

Mikael Persson, gruppledare för Vänsterpartiet Kristianstad höll i informationen om vad som diskuteras inom politiken gällande Barbacka-området där Tivolibadet ligger och de krav om invallningar som kommer krävas. Kristianstad kommer någon gång drabbas av översvämningar p g a sitt läge. Senast det hände var 2004 och man pratar om en riskcykel i 100-års flöden.

Rent krasst skulle man flytta staden så som sker i Kiruna men som inte är möjligt. Enligt Länsstyrelsen som beräknar 100 år framåt finns det en stor översvämningsrisk för Kristianstad och de sammanför tre risker, flödet i Helge å, havsnivåhöjning och ett störtregn. Om de tre scenarierna kommer samtidigt så riskerar stora områden i Kristian stad översvämmas

Kommunen har tagit fram en karta på invallningar där allt från ok (gamla vallar) till helst bör göras, som behövs göras och till akut invallning. Det man pratar om är vallhöjd på styvt 3 meter och att det skall vara ca 10 meter på båda sidorna om vallen utan byggnation. Vilket kommer påverka stadsbilden otroligt mycket. Kostnaderna beräknas uppgå till ca 1,5 miljard kronor i dagsläget. Kostnader som kommunen själva få ta, MSB en statlig myndighet som har en liten kassa på runt 20 miljoner men gäller då för hela landet.

Det som medlemsmötet var skeptiska till var borttagandet av tågrälsen till Åhus hamn för att istället bygga en vall där. Mötet förordar att vi politiskt arbetar för att ha kvar järnvägsrälsen. Blir stora kostnader om den sedan skall återbyggas.

Enligt kommunen är det ett ständigt arbete med invallning och underhåll men frågan blev mer aktuell när staten placerade ett nytt Rättscentrum och Länsstyrelsen krävde invallning för ett godkännande av byggandet.

Sedan tidigare har Kristianstad Högskola framfört önskningar om att bygga en högskola vid Tivolibadet men där kommunen nu i dagarna sagt nej till men framfört tankar om eventuell placering längre bort.

Medlemsmötet diskuterade bl a trafiksituationen där det bara idag finns en väg in och där bussarna idag passerar. I utredningen finns ett förslag om att öppna en väg längre bort men verkar inte vara möjligt. I skissen har man lagt in gångbroar över järnvägen och som mycket väl kan vara en bra lösning. Ett stort problem är bilparkeringar till nybyggnationerna.

Det finns ett 10-tal tankar om vad man kan göra med Barbacka-området, allt från hotell, kallbadhus, rekreationsområde etc. Från mötet framfördes in någon klar önskan men tydligt nej till hotell eller konferensanläggning. Vad det än nu blir så kommer det först 2027 kunna påbörjas något arbete.

Vi diskuterade också det nya reningsverk som skall byggas och där priset idag ligger långt över grundförslaget. Enligt Mikael har inte förvaltningen förtroende för politikerna. Sista ordet om varför kommer säkert med tiden.

Kommande aktiviteter

21 februari har Vänsterpartiet Kristianstad sitt årsmöte via zoom med start kl 11.00.

8 mars är det Internationella Kvinnodagen och där det kommer bli någon slags manifestation via sociala medier från partiet centralt. Även 1 maj kommer också bli ett arrangemang via sociala medier.

Övriga frågor

Partiet har blivit uppringd av en person som lyfte upp ridanläggningen som tidigare hette Fenix Park men som nu startat upp i nytt namn Vita hästen men med samma ägare. Fenix Park lades ner efter mycket kritik från både personal och lägerdeltagare. Personen som ringde berörde bl a skolor med hästlinje som placerade elever på ridanläggningen. Mikael Persson rekommenderade vår ersättare i Barn- och Utbildningsnämnden ta upp frågan i nämnden vid deras nästa möte.

Enligt Mikael har rektorerna ansvar för arbetsmiljön på de platser där eleverna ges arbetspraktik.

 

Har du frågor eller kommentarer?
Gå gärna med i vår Facebookgrupp där det är öppet att publicera för både medlemmar och sympatisörer. 
Tryck här för att komma till gruppen. 

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk