artikel

Protokollsanteckning BUN

Barn- och utbildningsnämnden  201201

Protokollsanteckning angående ärende 13  

I barnkonsekvensanalysen i ärendet om den höjda musikskoleavgiften 13:3 kan vi läsa följande:

Förslag till beslut förändrar för barn jämfört med tidigare:

Höjningen av avgiften kan medföra minskad efterfrågan från barn/vårdnadshavare med begränsad ekonomi.

Intentionen har beaktats.

Vi i Vänsterpartiet funderar på hur intentionen har beaktats. Att man nu, tack vare den budget som beslutats om i Kommunfullmäktige, tvingats hyvla kostnaderna även för Kulturskolan är väl känt. Men hur man kan nöja sig med en så mager barnkonsekvensanalys förvånar oss. Fyller ens en sådan kommentar någon funktion, eller är det här med barnkonsekvensanalys bara något som bockas av på en att göra- lista.

Den svenska kulturskolan har, som de flesta nog redan vet, haft ett gott rykte om sig. Man har låtit barn och ungdomar ur alla socioekonomiska grupper kommit till. Men nu så nöjer man sig i Kristianstad med: Höjningen av avgiften kan medföra minskad efterfrågan från barn/ vårdnadshavare med begränsad ekonomi. Likvärdigheter och icke-segregation känns långt borta.

För barn och ungdomars utvecklig och välbefinnande, är Kulturskolan en oas, där de får prova sina drömmar och utforska världen med hjälp av olika sinnen. Där får de träna att uttrycka sig på olika sätt, varva ner, utveckla sina kreativa sidor och träffa andra med samma intressen. Kulturskolan bör vara en billig aktivitet som många barn och ungdomar ska kunna nyttja, oavsett socioekonomisk bakgrund eller om det finns fler syskon i familjen.

Vi i Vänsterpartiet motsätter oss höjningen av avgiften, och beklagar att det finns en förnöjsamhet i att vårdnadshavare med begränsad ekonomi troligen inte kommer att kunna låta sina barn och ungdomar deltaga i Kulturskolans aktiviteter.

 

Karin Feldt

Vänsterpartiet ersättare i Barn och -utbildningsnämnden.


Dela den här sidan:

Kopiera länk