artikel

Verksamhetsplan 2020

Förslag

till Verksamhetsplan för Vänsterpartiet Kristianstad 2020

 

Politiska prioriteringar 2020

Vänsterpartiet är ett socialistisk och feministiskt gräsrotsparti. Vi är ett parti som för kampen mot orättvisor, imperialistiska krig och rasism.

Vi arbetar aktivt för en humanitär flyktingpolitik, mot stängda gränser och för alla människors rätt att söka asyl undan krig och förtryck.

I Kristianstads kommun skall vi driva lokala frågor där vår politik ger rösten åt de människor som inte hörs och har svårt att få vardagen gå ihop. Vi ska arbeta för att viktiga kommunala politiska frågor ska få komma ut ur kommunfullmäktige och in i människors vardag.

I det lokala arbetet har vi extra fokus på rätten till en god omvårdnad och en skola där alla elever känner sig välkomna. I Kristianstads kommun erbjuds alla rätt till heltid, nu tar vi nästa steg till 30-timmars arbetsvecka på försök vid ett antal arbetsplatser.

Vi arbetar för att kommunen ska bygga fler hyresrätter med hyror som alla kan ha råd med och för skapandet av fler jobb. Vi har också ett grönt och ekologiskt förhållningssätt och arbetar bl. a. för att utveckla kollektivtrafiken och för att Kristianstads kommun ska har en levande landsbygd.

Under 2020 kommer vi att prioritera arbetet med att skapa opinion mot rasism, nedskärningar och privatiseringar, både genom vårt arbete i kommunfullmäktige, nämnder och utanför. Vi ska vara tongivande och peka på lösningar i frågor som kvinnofrid, bostadspolitik, segregation, flyktingmottagande, arbetsmarknad och rätt till vård, skola, omsorg. Detta är hela partiföreningens ansvar.

Vi växer

Vänsterpartiet Kristianstad har under de senaste åren fått många nya medlemmar vilket är otroligt roligt. Vår målsättning är att fortsätta bli fler medlemmar genom att vara en partiförening som både syns och hörs i Kristianstads kommun. Målsättningen är att alla medlemmar som vill ha möjlighet att delta i partiets aktiviteter och bidra med sina kunskaper ska få det. Men inte minst få känna en samhörighet med övriga partimedlemmar. ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

Samarbete i Nordöstra Skåne, (NÖSK)

Partiföreningarna i Kristianstad, Hässleholm, Osby, Östra Göinge och Bromölla inledde ett samarbete 2015 där partiföreningarna träffas ungefär varannan månad och diskuterar enskilda och gemensamma frågor.

Vår målsättning inför 2020 är att fortsätta arbetet med stärka partiföreningarna för att tillsammans påverka utvecklingen på alla nivåer, lokalt, regionalt och nationellt. Målsättningen inför 2020 är bl. a. att arbeta för fler förtroendeuppdrag i distriktet för att ytterligare utgöra en stark vänsterröst i nordöstra Skåne.

Vi kommer fortsätta att anordna gemensamma utåtriktade aktiviteter, möten och studiecirklar och stötta varandra i arrangemang som exempelvis 1:a maj.

Styrelsen

Styrelsen kommer under verksamhetsåret arbeta för att uppdragen i partiföreningen sprids, så att vi blir fler som arbetar aktivt på alla nivåer och inom olika områden. Vi måste bli fler som syns, hörs och påverkar samhället åt ett vänsterperspektiv.

Styrelsen har ansvaret för att utveckla partiföreningens verksamhet både politiskt och organisatoriskt. Den ansvarar också för partiföreningens ekonomi samt för att det bedrivs studier och aktiviteter.

Styrelsen ansvarar för att regelbundna möten för medlemmar och sympatisörer hålls. Styrelsen ansvarar även för att partiföreningen syns i hela kommunen, inte minst i de områden där vi har starkt väljarstöd.

Den fortsatta medlemsvärvningen måste leda fram till studier och aktiviteter. Målet att alla nya medlemmar ska hälsas välkomna till partiet och erbjudas introduktionsstudier bör uppnås under 2020. Satsningen på temadiskussioner ska fortsätta.

Kommunala gruppen

Den kommunala gruppen har ansvar för att föra ut partiets politik i kommunfullmäktige och i de nämnder där vi är representerade. Kommunala frågor av större principiell vikt avgörs av medlemsmöte eller styrelsemöte. Kommunala gruppen får, tillsammans med övriga medlemmar, föra ut våra lokala frågor till allmänheten. Det parlamentariska arbetet ska alltid gå hand i hand med det utomparlamentariska. Mötena in den kommunala gruppen kommer att vara öppna för alla medlemmar.

Ung Vänster

Vårt mål är att förbättra relation vi har med ungdomsförbundet samt stötta och uppmuntra till aktivitet. Styrelsen kommer under verksamhetsåret tillsammans med Ung Vänster Skåne arbeta för att skapa förutsättningar till bildandet av en lokal ungdomsförening.

Partiföreningen kommer att fortsätta bjuda in Ung Vänster till aktiviteter som: Internationella kvinnodagen den 8e mars, 1:a maj, Pride festivalen och Kristallnatten den 9e november.

Utåtriktade aktiviteter

Kristianstads kommun är stor geografiskt och för att underlätta för medlemmar som bor utanför centrum att delta, kommer partiföreningen under 2020 att lägga minst två medlemsmöten i mindre orter. Utöver detta kommer Vänsterpartiet Kristianstad antingen själva eller tillsammans med andra närstående organisationer arrangera aktiviteter såsom Internationella kvinnodagen, 1:a maj, Pride samt Kristallnatten. De arrangemang som dels Hyresgästföreningen (Österäng) och Allmänna Bostadsbolaget Kristianstad (Kulturdagen) anordnar skall vi vara närvarande vid.

Sociala medier

Viktiga informationskanaler för oss inom Vänsterpartiet är hemsidor, e-post, Facebook, vår egen medlemsinformation och kalendarium samt tidningarna Folkviljan och Rött. Styrelsen är ansvarig för att det i kallelsen till varje medlemsmöte även finns information om partiets aktiviteter. Arbetet med Facebook samt andra sociala och digitala verktyg ska utvecklas både internt och externt, i syfte att nå fler som kan engagera sig i vår politik.

Kristianstad 23 februari 2020

Styrelsen

Dela den här sidan:

Kopiera länk