Ekonomi

Ingen rolig budget för Kristianstadsborna

Den budget som presenterades igår innebär ingen rolig läsning. Om 2 år räknar man med att det saknas 260 miljoner.

Trots att det, förutom att lönerna kommer att öka, sker volymökningar inom äldreomsorgen (allt fler blir allt äldre och behöver hemtjänst och plats på äldreboende), Barn- och Utbildning (fler barn och unga i barnomsorg och skola) och Arbete- och Välfärd (försörjningsstödet ökar pga arbetslöshet och flyktingmottagning ), så får man inte medel för detta, vilket kommer att innebära att kommunen gått back när budgetåret är slut. Man kan nämligen inte driva mer verksamhet med oförändrad eller lägre budget, oavsett hur man trixar med siffrorna för att få ihop det på papperet.

Man lägger effektiviseringskrav på nämnderna på 3 % från 2021 vilket lär bli ett rent önsketänkande. Effektivisering har alltid inneburit att fler skall göra mer på kortare tid till ett lägre pris. Och hur åstadkommer man det i verksamheter med barn och gamla?

Till detta kommer att dessa krav riskerar att leda till fler sjukskrivningar, att fler säger upp sig pga dålig arbetsmiljö och att nyrekrytering blir svårare.

Vänsterpartiet möter detta lokalt i sitt budgetalternativ med skattehöjning och omprioriteringar, vilket den styrande majoriteten inte kommer att anamma.

Problemet är att statsbidragen till kommuner och regioner och landsting är för låga. Detta beror i sin tur på att vi har en riksdagsmajoritet som föredrar skattesänkningar för de välbeställda och ökade vinster i välfärdsbolagen framför satsningar på generell välfärd för alla, vilket skulle möjliggöras genom att öka beskattningen för den rikare delen av befolkningen.

Vänsterpartiets budgetmotion i riksdagen innehåller just det! Och det är bl.a. Pierre Månssons parti som drivit att värnskatten skall bort (6 miljarder som kunnat tillföras kommunerna). Som man bäddar får man ligga.

Läs Kristianstadsbladets rapportering här!

Läs vad kommunens hemsida säger här!

Ta del av Vänsterpartiets budgetmotion här!

Rolf Nilsson

Dela den här sidan:

Kopiera länk