Kommunal politik

Rapport från Kommunfullmäktige 12/3 2019

Rapport från Fullmäktige tisdag 12 mars 2019

Närvarande Mikael Persson och Jan Nordström

De ärenden som fanns var det många personval till bl a kommunala bolag, Taggen som handlar om vindkraftverk ute i havet. Ny upphandlingspolicy, biblioteksplan för 2019-2022, reviderade riktlinjer för konstnärlig gestaltning och två som gällde politikernas arvoderingar, samt vad som gäller när man slutar i politiken. Fullmäktige hade också ett antal motioner att behandla, bl a en från Vänsterpartiet.

De val som genomfördes var de flesta vikta till Sd eftersom de inte hade sina namn klara när valen genomfördes tidigare i fullmäktige.

Fullmäktige valde också representanter till Kristianstads Airport AB, två politiska platser och två som tidigare gått till den privata sektorn, (företagarrepresentanter). Utöver dessa utser övriga kommuner, Bromölla, Hässleholm, Osby och Östra Göinge var sin politisk representant.

Sd drev på att de skulle erhålla en av platserna p g a andra största parti i Kristianstad och nominerade Björn Söder. De övriga, nominerade från politiken var Göran Montan (M) och Per Erik Eriksson (S) och från näringslivet Krister Asplund och Susanne Wallin.

I den diskussion som följde hotade Sd med proportionerliga val och detta skulle innebära att Sd per automatik tog platsen. I diskussionen försökte Pierre Månsson hävda vad som varit brukligt men som inte bet på Sd. Pierre Månsson tog då bort en av de privata, Susanne Wallin, och fullmäktige valde därpå Göran Montan, Per Erik Eriksson, Björn Söder och Krister Wallin. Till ordförande valdes Krister Wallin och Göran Montan till vice.

Taggen, ett antal vindkraftverk ute i havet och där Kristianstad driver ett nej och till dagens fullmäktigemöte sa kommunen också nej till att låta Vattenfall dra ledningar över kommunens mark om Sölvesborg skulle acceptera placering utanför deras kust. I beslutet om nej ställde sig M, Kd, L och Sd bakom och V samt S beslöt om bifall och C om att tillåta vindmöllor byggas utanför Åhus, det beslut som kommunen tog för ett antal år sedan.

Då vårt yrkande om att bifalla ansökan inte vann kommunfullmäktiges gehör reserverar vi oss mot beslutet.

Vänsterpartiets reservation:
”Vänsterpartiet står kvar vid sitt yrkande från september 2018 att tillstyrka ansökan för Taggen Vindkraft. Det finns en stor potential för havsbaserad vindkraft i Sverige men byggandet har tyvärr ännu inte tagit fart. Förutom de uppenbara klimatvinsterna bidrar havsbaserad vindkraft också med arbetstillfällen i kommunen, eftersom mycket arbete måste utföras på plats. En utbyggd havsbaserad vindkraft i kommunen skulle också bidra till minskad belastningen på överföringskapaciteten från de norra till de södra delarna av landet. Sammantaget menar vi att det finns godtagbara svar på de frågor som ställts tidigare i processen och tillsammans med klimatvinsterna bör projektet därför bifallas”.

Vi beslöt också om en ny upphandlingspolicy, Vänsterpartiet ville få till ändringar i texten, se nedan på vårt yrkande.  

” Miljökrav som syftar till att minska belastning på miljön ska ställas i alla upphandlingar av varor och tjänster. Särskilt drivande miljökrav ska ställas i upphandlingar av de varor och tjänster som innebär betydande miljöpåverkan och som omfattar stora volymer.”

När det gäller kollektivavtal så föreslog Vänsterpartiet från nuvarande text ” När det är tillämpligt ska Kommunen i sina upphandlingar”
till ”Kommunen ska i sina upphandlingar…”

I omröstningen föll våra yrkande och vårt yrkande blev därför reservationer till protokollet.

Likaså beslöt fullmäktige om 1%-regel vid konstnärlig gestaltning vid ny- och renovering av kommunala byggnader.

Till fullmäktigemötet kom ett underlag till gruppledarna gällande arvodesbestämmelser som inte följde de som tagits fram inför mötet. Detta drogs tillbaka inför fullmäktige och det som beslöts var det partierna var överens om. När man slutar finns möjlighet att söka omställningsstöd men om personen får nytt arbete sjunker stödet. Vid arvoderingar över 40% utgår ingen förlorad arbetsinkomst.

Två motioner från Sd, polisanmäla ensamkommande som fuskat med åldern och ta fram en utredning om återvandring blev det diskussion om, men avslogs enhälligt från alla förutom Sd.

M hade lämnat in en motion om att utreda möjligheten till ett Riksgymnasium för motorsport. Även denna gick igenom.

– V var lite tveksamma, hur påverkar detta miljön men vi ansåg till slut att utreda ett eventuellt Riksgymnasium.

M hade också en motion om bättre integritet för skolbarn när de skall duscha, Motionen vill inför antingen duschbås eller plastdraperi. Vänsterpartiet påtalade att dörrar kan också skapa problem, så detta måste också tas i beaktandet i framtagandet av ett införande. Barn- och utbildningsnämnden har inget att erinra mot motionen, men har idag inga pengar anslagna i sin budget, vilket innebär förändringar först 2020.

Vänsterpartiet genom Birgitta Lööv hade lämnat in en motion gällande ”Angående ensamkommande, asylsökande ungdomar” där de antingen fyller 18 år eller samhället skriver upp deras ålder. Då blir de utkörda från Migrationsverkets boenden och kan tvingas lämna skola och kamrater.

Det som motionen tar upp i sak har ändrats i och med regeringens gymnasiebeslutet, där de som påbörjat studier skall få stanna kvar i Sverige till studierna är avslutade. Problemet kvarstår dock med boendet, där eleverna måste söka boende som privatpersoner eller i studentbostäder, vilket är svårt med den brist som idag är.

Kommunstyrelsen och Arbete- och välfärd föreslog avslag, Socialdemokraterna föreslog besvarad medan Vänsterpartiet drev bifall.

Fullmäktige beslöt att avslå motionen och Vänsterpartiet reserverade sig.

”Vänsterpartiet menar att enbart hänvisa till migrationsverkets ansvar är en orimligt passiv hållning i en fråga som drabbar många asylsökande. Möjligheten till ett tryggt boende på en ort där man rotat sig är en förutsättning för en lyckad integration”.

Vid rapporten, Jan Nordström

Dela den här sidan:

Kopiera länk