Vänsterpartiet

Brev från Jonas Sjöstedt

Hej,
I dag är det internationella kvinnodagen. I dag samlas vi i olika arrangemang över hela landet för att fira våra framsteg och manifestera för allt mer som vi vill göra. Självklart är vi taggade inför denna uppgift. Jag skulle säga att det är något av vår specialitet; en vänsterpartists bästa gren. Nu ska vi se till att de barn som föds idag blir den första jämställda generationen.

Vi vänsterpartister har en lång och stolt tradition av att vara en viktig del av den feministiska rörelsen. En rörelse som är brokig och med många förgreningar, men med samma mål att frigöra kvinnor – och män – från patriarkala strukturer; att bryta kvinnors underordning och mäns överordning på alla plan i livet.

Det har gått hundra år sedan vi vann kampen om rösträtten, ändå ligger kvinnor miljontals kronor efter männen i sammanlagd livsinkomst. Det är inte klokt. Det är därför vi är feminister och jag är stolt över att vara partiledare över Sveriges första feministiska parti. Vi är numera också riksdagens enda vänsterparti. Det är vi som levererar feministiska förslag och reformer.

Vi har under årens lopp drivit igenom alltifrån aborträtt till samtyckeslagstiftning. Vi har också levererat mängder av feministisk ekonomisk politik. Många av våra feministiska krav handlar om arbetslivet, pensioner och om välfärden.

En lön som det går att leva på, ett arbete som inte sliter ut i förtid, en välfärd som levererar det den är tänkt för och en föräldraförsäkring som delar lika mellan föräldrarna. Funkar detta, lägger vi grunden till jämlika livsvillkor och samtidigt förutsättningar för verklig jämställdhet mellan kvinnor och män.

Låt oss göra det tillsammans genom att se till att de barn som föds i dag blir den första jämställda generationen. En generation där könet de föds till inte avgör den samlade livsinkomsten eller antalet sjukdagar; som inte avgör vilket jobb de kommer att ha eller hur deras föräldraskap ser ut.

Jonas Sjöstedt

Dela den här sidan:

Kopiera länk