Kommunal politik

Rapport från Kf 15/1

Rapport kommunfullmäktige 15/1

I jämförelse med all spänning som var kring regeringsbildningen och Vänsterpartiets agerande där, var kommunfullmäktige en väldigt stillsam affär. Längst tid tog valen till kommunens olika bolag, huvudsakligen beroende på att varje namn måste läsas upp för sig. 

De enda två gånger det blev någon ordentlig debatt i fullmäktige var när ett par motioner från kd, respektive s, skulle behandlas.

Kristdemokraterna hade skrivit två motioner, där de ville titta på skoltiderna. För gymnasieeleverna ville de med stöd av en del forskning undersöka om det skulle vara bättre att börja dagen en lektion senare, något vi valde att stödja, och som också blev fullmäktiges beslut.

I den andra motionen ville de titta på grundskolans tider i syfte att hitta en lösning där elever mer eller mindre skulle gå i skift, så att lokalerna kunde utnyttjas från 8 till 18. Detta var ett förslag vi var kritiska till, då det huvudsakliga syftet var att spara pengar, inte att utveckla skolverksamheten.

I den debatt som följde ville både Kd och S hävda att förslaget enbart skulle gälla i de högre årskurserna, där elever skulle kunna tänkas orka gå även sen eftermiddag, detta trots att motionen väldigt tydligt pratade om alla barn från lågstadiet och uppåt.

Vi förlorade omröstningen, så nu skall barn- och utbildningsförvaltningen genomföra en utredning för att se om det är möjligt med skiftande skoltider. Vår reservation i frågan finns bifogad denna rapport.

Dagens andra debatt kom på två motioner från socialdemokraterna som vill titta på lösningar för Stora torg och Östra Storgatan. I båda fallen vill S göra en mer genomgripande analys för att se om både torget och Östra Storgatan kan bli mer attraktiva för i synnerhet gångtrafikanter och på det sättet underlätta för handlare och krögare med verksamhet i närheten.

De flesta partier i fullmäktige delade denna åsikt men Sd valde att sätta sig på tvären, då S hade haft fräckheten att antyda att det kunde bli bättre med ett antal färre parkeringsplatser, något som fick klimatförnekarna i Sd att gå i taket.

Efter en minst sagt märklig debatt mellan en vilja att utveckla centrum och en linje där varje parkeringsplats är helig, slutade det hela med att de båda motionerna blev bifallna.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen får nu i uppdrag att titta på hur både Stortorget och Östra Storgatan kan utvecklas. När ett förslag väl kommer fram får vi med all sannolikhet anledning att diskutera detta i partiföreningen.

Mikael Persson


Vänsterpartiet
Kristianstad

Reservation

Kommunfullmäktiges sammanträde 2019-01-15

Ärende 35. Motion – Utred skiftande skolgång i Kristianstads kommun 

Vänsterpartiet ställer sig tveksamma till förslaget i denna motion. 

Vi kan se poänger med att undersöka möjligheten att anpassa skoltider och för den delen skolskjutsar till elever med vårdnadshavare som jobbar på andra tider än 8-17. Detta måste i så fall ske med tydligt fokus både på barnens möjligheter till pedagogisk inlärning och önskan om en kvalitativ fritid med sina föräldrar. Ett sådant förslag skulle dock med all sannolikhet kosta, vilket är i direkt motsättning till motionens ambition om att spara pengar.

Då motionens huvudsakliga intention verkar vara att försöka spara pengar menar vi att den i grunden har en skev utgångspunkt. Så länge syftet är att hitta besparingar riskerar dessa att ske på bekostnad av kvaliteten i barnens skolgång och fritid. 

Vi ställer oss också frågande till hur motionens intentioner skulle påverka pedagogernas förtroendetid och möjlighet att planera samt utvärdera sitt arbete.

Då vårt avslagsyrkande inte vann fullmäktiges stöd reserverar vi oss mot beslutet.

För Vänsterpartiet

pastedGraphic.png

Mikael Persson

Dela den här sidan:

Kopiera länk