Kommunal politik

Rapport från Omsorgsnämnden den 13 december

Rapport från Omsorgsnämndens möte 13 december 2018

Omsorgsnämnden hade begärt ett extra anslag från kommunen på nämndens negativa resultat på 14,5 miljoner som dock fick kalla handen. Vid mötet nu i december var underskottet nere i 11,7 miljoner och enligt förvaltningschefen fanns det goda förhoppningar att summan skulle sjunka ytterligare. Dock lämnar vi 2018 med ett minus.

Under hösten har Omsorgsnämnden diskuterat styrkortet för 2019, med målen i de fyra perspektiven Medborgare, Utveckling, Medarbetare och Ekonomi och framfört de mål som gäller och hur dessa har uppnåtts under verksamhetsåret. Bedömningen är i tre steg, grönt, gult eller rött.

Tyvärr hinner vi inte få in alla resultat innan nästa styrkort skall beslutas.

Den budget som ligger till Omsorgsnämnden antogs vid Fullmäktige i november och där yrkade Vänsterpartiet på skattehöjning med 1:-, från 21,46 till 22,46.

Vid Omsorgsnämndens möte yrkade Vänsterpartiet avslag på majoritetens och oppositionens förslag till styrkortet och budget. I det styrkort som vi lämnade in hade vi infört på försök med 30 timmars arbetsvecka under ett år på några avdelningar samt utökat utbildningsinsatserna i synnerhet inom LSS till både grundläggande och spetsutbildning, behov som framkom vid information till nämnden i november från ansvarig för LSS-verksamheten och som tydligen bara Vänsterpartiet hade uppfattat.

Vi ansåg också att stegen mellan de olika bedömningarna för målen var för stora och därför höjde vi lägsta nivån, röd bedömning, till 60% vilket kan få betydelse i slutet på 2019 om Omsorgsförvaltningen uppnått Omsorgsnämndens mål.

Omsorgsnämnden gick också igenom internkontrollen för 2018 där det finns flera områden som förvaltningen kommer att arbeta extra med.

Omsorgsnämnden beslöt också att ändra på Habiliteringsersättningen som har betalats via dagersättning hel och halv till personer som finns inom personkrets 1 och 2 i LSS.

Från 1 februari 2019 ändras den till timersättning, vilket innebär en försämring för de som bara kommer upp i 3 timmar per dag. Vänsterpartiet påtalade att vi ansåg detta som en ren besparing, vilket starkt avvisades.

Problemet är att personerna inte står till arbetsmarknadens förfogande, de har idag en sjukpension och habiliteringsersättningen skall ses mer som en fickpeng utöver. Eftersom frågan har fler infallsvinklar och för att inte riskera personernas sjukpension accepterade Vänsterpartiet beslutet.

Omsorgsnämnden beslöt också att inköpa ett nytt verksamhetssystem där det inkommit 4 anbud och det nu bara kvarstår ett anbud. Nämnden beslöt ge förvaltningschefen i uppdrag att teckna avtal.

Vid minnesanteckningen

Jan Nordström

Dela den här sidan:

Kopiera länk