Kommunal politik

Rapport från Kommunstyrelsen 19 december

Årets sista kommunstyrelse innehöll egentligen bara en större fråga av intresse och det gällde redovisningen av nya badhuset.

Inga beslut är ännu tagna men den arbetsgrupp som finns med folk både från kommunen, ABK och byggbolaget PEAB redovisade sina ritningar och en grov beräkning på kostnaderna. I det stora hela går förslaget åt det håll vi diskuterat inom partiet och ställt oss positiva till.

Det finns med en stor familjedel, både tränings- och motionsbanor, samt tre lite varmare bassänger för terapi, undervisning och behandling av människor med olika typer av åkommor. Det finns möjlighet till ombyte tillsammans, såväl som enskilt, för den som föredrar det.

Då alliansen är delad på mitten kring projektet, kom diskussionen på mötet att kretsa kring kostnader för både byggnation och drift. Gällande driften är en av de stora stötestenarna hur många betalande besökare som det går att förvänta sig när badhuset väl står klart. M och Kd, som båda är tveksamma till bygget, vill skruva ner förväntningarna på antalet besökare, medan övriga partier är mer optimistiska och därmed också kommer fram till lägre driftskostnader. 

Tidsplanen just nu innebär att eventuella förändringar i själva planen behöver klubbas av kommunstyrelsen senast den 15:e januari för att kunna hanteras i den vidare processen. Det skulle sen kunna innebära att kommunfullmäktige kan klubba ett formellt beslut om att sätta igång bygget på sitt möte den 14:e maj nästa år.

För vår egen del innebär det att Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp kommer att gå igenom förslaget på sitt, sedan tidigare planerade, möte den 6:e januari och sedan kommer det också upp till diskussion på ett medlemsmöte under våren.

Bifogat finns den redovisning som lämnades på mötet.

Rent ekonomiskt visar det sig också att kommunen går plus nästan 70 miljoner i år, beroende på bl.a. högre skatteintäkter, högre statsbidrag i form av byggbonus, samt lägre kostnader för äldres arbetsgivaravgifter. Detta medförde att en viss generositet infann sig till föreningslivets fromma. Kommunstyrelsen fattades beslut om att bevilja föreningen som driver Torsebrobadet 7 miljoner för att renovera badet, därtill 3 miljoner extra i bidrag till föreningar som bedriver verksamhet för barn och unga och slutligen 300 000 till Kristianstads Tennisklubb för att möjliggöra ett nytt tak på tennishallen.

Avslutningsvis behandlades även ett antal motioner där kristdemokraterna motionerat om försök på olika sätt med flexibla skoltider. Dels vill de att gymnasiestuderande skall kunna börja senare på dagen och dels vill de att skollokaler även skall användas på eftermiddagarna. För lite äldre elever går detta säkert att titta på, men jag protesterade mot att de även tog med låg- och mellanstadielever i sin motion. 

I den protokollsanteckning jag lämnade i skrev jag följande:

”Vänsterpartiet ställer sig tveksamma till förslaget i denna motion. I synnerhet ser vi det som direkt olämpligt att låta barn på låg- och mellanstadiet gå i skolan till kl 18.00 på kvällen.

Möjligheten att hålla rimlig pedagogisk verksamhet så pass sent är väldigt låg och det skulle också innebära att föräldrars tidspussel, som redan idag är komplicerat, skulle bli än svårare. 

Möjligen skulle motionens förslag kunna diskuteras på gymnasienivå.”

Mikael Persson

181219 Presentation nytt badhus i Kristianstad

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk