Region Skåne

Allt stöd till de strejkande på Öresundstågen

regionpolitikerVänsterpartiet Kristianstads första namn till regionfullmäktige, Mikael Persson, har i dagens Kristianstadsblad en insändare med stöd till de strejkande på öresundstågen.

Vänsterpartiet Kristianstads första namn till regionfullmäktige, Mikael Persson, har i dagens Kristianstadsblad en insändare med stöd till de strejkande på öresundstågen.

Insändaren går antingen att hitta på Kristianstadsbladets hemsida eller här under.

Sedan snart två veckor står många tåg i Skåne stilla sedan 250 lokförare och tågvärdar gått ut i strejk. SEKO’s medlemmar har tvingats gå ut i denna strejk för att skydda något så grundläggande som rätten till fast anställning och heltidstjänst. Detta eftersom arbetsgivaren Veolia vill säga upp hundratals anställda, för att sedan återanställa dem till sämre villkor som tim- eller deltidsanställda. Det är inget annat än skamligt att arbetsgivare kan tillåtas dumpa löner och anställningsvillkor på det här viset. Det är än mer skamligt att så kan ske i en verksamhet som finansieras av skattemedel.

Om man nu skall envisas med att använda sig av offentlig upphandling borde ett absolut minimum av anständighet vara att det ställts krav på schyssta löner och rimliga arbetsvillkor. Det är hög tid att skärpa kraven i lagen om offentlig upphandling och samtidigt sätta en tydlig gräns för användandet av olika former av visstidsanställningar. När det gäller Öresundstågen vilar ansvaret tungt på miljöpartiet och övriga borgerliga partierna i Region Skåne som tillåter att oseriösa entreprenörer gynnas genom att man så enögt fokuserar på pris och låter alla andra hänsyn stå åt sidan.

Men i grund och botten kan jag inte annat än konstatera att lagen om offentlig upphandling än en gång visat sig vara direkt dålig vid upphandling av tågtrafik. För inte så länge sedan var det DSB First som inte klarade av att driva trafik inom det avtal de tog hem – nu är det tydligen Veolia. Den enda rimliga slutsats som går att dra av både nuvarande strejk och tidigare konkurs är att den offentliga sektorn måste sluta med dessa privatiseringsförsök och istället driva kollektivtrafiken i egen regi.

Allt stöd till de strejkande SEKO medlemmarna och övriga LO-förbund som nu lägger sympativarsel.

 

Mikael Persson, ledamot av regionfullmäktige för Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk