Utrikespolitik

Rösta i EU-valet, för en vård utan vinstintresse

Inte till salu V i EU-valetVänsterpartiets ledamot i Regionfullmäktige, Mikael Persson, skriver en insändare i dagens Kristianstadsblad, där han uppmanar alla att rösta i EU-valet för att säkra möjligheten till en vård utan vinstintresse. Han menar att enda möjligheten att stoppa det frihandelsavtal som just nu förhandlas med USA, är att rösta in tillräckligt många kritiker i EU-parlamentet, som i slutändan kan stoppa avtalsförslaget.

Vänsterpartiets ledamot i Regionfullmäktige, Mikael Persson, skriver en insändare i dagens Kristianstadsblad, där han uppmanar alla att rösta i EU-valet för att säkra möjligheten till en vård utan vinstintresse. Han menar att enda möjligheten att stoppa det frihandelsavtal som just nu förhandlas med USA, är att rösta in tillräckligt många kritiker i EU-parlamentet, som i slutändan kan stoppa avtalsförslaget.

Insändaren i sin helhet går att läsa på Kristianstadsbladets hemsida eller här under:

Så har till slut frågan om det så kallade TTIP avtalet kommit upp på allvar i EU-valsdebatten. I tisdagens Kristianstadsbladet skrev ett antal veterinärer om avtalets risker gällande resistenta bakterier och livsmedels kvalité, något jag gärna skriver under på.

Men jag skulle också vilja spinna vidare på denna tråd och peka på TTIP avtalets risker för vår offentliga sektor. I en tid då den skånska sjukvården är i kris är det viktigare än någonsin att demokratiskt valda församlingar har möjlighet att fatta beslut utan att vara bakbundna av internationella avtal som kräver fortsatt privatisering och profitmaximering. Efter åtta år med femklövern som har präglats av personalnedskärningar, indragna vårdplatser och nedlagda vårdcentraler. Måste en ny majoritet i Region Skåne ha rätt att vända denna utveckling genom att t.ex. ta tillbaka vård i offentlig regi utan att riskera långdragna skadeståndsprocesser av den typ som vi sett i Australien och Slovakien.

I praktiken skulle handelsavtalet kunna innebära att amerikanska riskkapitalbolag kan stämma Sverige om riksdagen bestämmer sig för att avskaffa vinster i välfärden efter valet i september. TTIP avtalet påverkar alltså direkt möjligheten till en välfärd utan vinstintressen. Det finns tydliga kopplingar mellan riskkapitalbolag som tjänar storkovan och underbemannade vårdcentraler, och från Vänsterpartiets sida är vi tydliga med vart vi anser att skattepengarna ska gå.

Avtalet diskuteras dessutom i stängda rum och den enda insyn som finns kommer från material som läckt. Texten som förhandlas är hemligstämplad för alla, inklusive de EU-politiker som vi nu skall välja. Det är ett enormt demokratiunderskott, det finns ingen ärlig chans för någon att varken diskutera eller påverka förhandlingarna när de pågår på detta sätt.

Kombinationen av ett avtal som förhandlas utan all insyn och erfarenheterna från andra håll i världen där multinationella bolag stämt stater som försökt förändra sig lagstiftning visar på en farlig utveckling. Demokratiskt valda församlingar får allt mindre makt och allt mer makt hamnar hos förhandlare och domstolar som skall ta fram respektive tolka de avtal som i princip ingen annan medborgare har möjlighet att påverka.

Därför är det viktigt att rösta i EU-valet och rösta på ett parti som arbetar för att stoppa TTIP-avtalet.

 

Mikael Persson, ledamot av regionfullmäktige för Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk