Arbete

Bemanningsbranschen skall inte kunna användas för lönedumpning

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt skriver i tisdagens Kristianstadsblad om sitt möte med fackliga aktiva på Scan i Kristianstad och den situation som uppstått när man varslar fast anställda och istället tar in bemanningsanställda till löner långt under kollektivavtalet.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt skriver i tisdagens Kristianstadsblad om sitt möte med fackliga aktiva på Scan i Kristianstad och den situation som uppstått när man varslar fast anställda och istället tar in bemanningsanställda till löner långt under kollektivavtalet.

Artikeln kan läsas i sin helhet här under.

För den som också vill ta del av den omfattande diskussion som följde bland kommentarerna på Kristianstadsbladets hemsida går det att följa denna länk.

Scan i Kristianstad säger upp ytterligare 55 anställda. Häromveckan träffade jag aktiva i den lokala fackklubben. De berättade om att många av de anställda var upprörda. Medan de fast anställda sägs upp behåller företaget inhyrd personal från tyska och irländska bemanningsföretag. Mest är det polacker som arbetar som inhyrd personal på företaget.

De fackligt aktiva kunde berätta hur de inhyrda hade högre arbetstempo, fick lägre lön och inte vågade gå med i facket. Så är Scan ett i raden av företag som utnyttjar arbetskraft från andra länder till dåliga villkor och ställer arbetare från olika länder mot varandra. I bransch efter bransch dumpas lönerna och arbetsvillkoren när företagen utnyttjar löntagare från andra länder med sämre villkor.

Inför denna utveckling verkar vår regering vara helt handfallen, närmast ointresserad. Samtidigt försvinner bra jobb och skattepengar ur landet. På de drabbade orterna växer en grogrund för främlingsfientlighet när inhemsk arbetskraft slås ut med ojusta villkor av dem som kommer hit från andra länder.

Lösningen på problemet är att stoppa lönedumpingen och se till att alla som arbetar i Sverige får vettiga arbetsvillkor och kollektivavtal. Det kan regeringen göra om den vill, men den verkar inte bry sig. Istället framhålls bemanningsbranschen som något positivt. Fråga de uppsagda livsmedelsarbetarna i Kristianstad om de håller med om det.

Bemanningsbranschen måste regleras hårdare. Bemanningsanställda ska aldrig få lägre lön och sämre arbetsvillkor än andra anställda. Inför ett skarpt förbud i lagen mot att säga upp fast anställd personal medan bemanningsföretag tas in eller arbetar vidare. Inför en tidsgräns för hur länge en tillfällig lösning som bemanningsföretag får användas.

På Scan har de varit på företaget sedan 2001, då handlar det knappast om att hantera tillfälla produktionstoppar. Hade vi haft en sådan lagstiftning hade det som sker i Kristianstad inte varit möjligt.

Vänsterpartiet är inte emot att man kan arbeta i olika länder. Men vi vänder oss emot att den fria rörligheten används för att dumpa villkoren på arbetsmarknaden. Det innebär att arbetare från andra länder utnyttjas hänsynslöst. Det pressar ner villkoren för alla som arbetar i de berörda branscherna och det slår ut företag som är justa och respekterar kollektivavtal.

Otryggheten breder ut sig på arbetsmarknaden. Regeringens politik gör det värre. Det är hög tid att vi ändrar på det.

 

Jonas Sjöstedt

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk