Välfärd

Skattepengar skall gå till vår gemensamma välfärd

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson skriver i en insändare i  Kristianstadsbladet om vinster i välfärden och kritiserar en ledare skriven av Mattias Karlsson.

Insändaren i sin helhet går att läsa här under.

Alternativt går den även att läsa på Kristianstadsbladets hemsida på följande länk där det även finns en kortare debatt i frågan samt ett svar från Kristianstadsbladets ledarskribent Mattias Karlsson.

I ledaren (5/7) gör sig Mattias Karlsson lustig över Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets politik angående vinster i välfärden. För mig verkar det mest som om Mattias Karlsson låtsas att inte förstå. Men om så är fallet så förklarar jag gärna.

Välfärden är inte till för företag. Den är till för oss skattebetalare, människor av kött och blod, när vi är i behov av vård och omsorg. Skatt betalas för att vi ska kunna driva skolor, sjukhus och äldreboende.

De privata aktörer som vill bedriva välfärd med hjälp av skattepengar ska naturligtvis använda pengarna till just välfärd, det vill säga låta överskott gå tillbaka till verksamheten.

Skulle en kommunal skola få ett överskott i budgeten, så skulle man väl inte kalla det vinst och ge kommunstyrelsens ordförande utdelning. Naturligtvis går pengarna in i verksamheten igen.

På samma sätt är det ju inte vinst att ta in skattepengar för att sedan gå plus. Att ta in skattepengar och hämta ut vinst är ju inget annat än pengatvätt. Det står naturligtvis alla företag fritt att bedriva privat välfärd med vinstintressen, men då måste det ju finansieras just privat.

Detta faktum har alla nordiska länder insett för länge sedan och det är detta fenomen som Vänsterpartiet helt naturligt reagerar emot. Mattias Karlsson problematiserar också att kommun, stat och landsting ska godkänna vem som ska få bedriva välfärd med hjälp av skattepengar.

Men, Mattias Karlsson, någon form av kontroll måste vi väl ha. Eller du hade hellre sett ett fritt flöde av våra gemensamma tillgångar?

Det Jonas Sjöstedt gav uttryck för i sitt tal är Vänsterpartiets vision att våra skattepengar ska gå till oss och vår gemensamma välfärd. Säg mig, var ligger det lustiga i det?

 

Linda Nilsson ordförande Vänsterpartiet Kristianstad

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk