Utrikespolitik

Vilken roll ska Sverige ha i världen?

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson skriver i en insändare i måndagens Kristianstadsblad om vapenexporten och Vänsterpartiets kritik mot den export vi har som land av bland annat stridsflyg och robotar.

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Linda Nilsson skriver i en insändare i måndagens Kristianstadsblad om vapenexporten och Vänsterpartiets kritik mot den export vi har som land av bland annat stridsflyg och robotar.

Insändaren i sin helhet går att läsa här under.

Alternativt går den även att läsa på Kristianstadsbladets hemsida på följande länk där det även finns en kortare debatt i frågan.

 

Sedan 1945 har det inte varit fred på jorden mer än i 12 dagar, skrev Björn Ranelid. Runt om i världen demonstrerar folk för fred.

Den rika världen sänder fredsbevarande styrkor för att visa att vi tar freden på allvar. Men, gör vi det?

Vi har en regering som startar vapenfabriker för att tjäna pengar på människors död. Vi exporterar vapen runt om i världen, men hävdar att vi är ett neutralt land som kämpar för mänskliga rättigheter.

Men liv skördas och människor faller offer för våra vapen. Och sedan förfasas vi över att det finns så många människor på flykt som behöver en fristad.

Hur tänker vi här? Att det är värdigare att dö av en missil tillverkad i ett humanitärt land som Sverige?

Saab avslöjade nyligen sin makabra vapenreklam ”See first, kill first” och ”Soft target mode”, slogans för JAS 39 gripen och luftvärnsrobotar som speciellt lämpar sig för att träffa ”mjuka mål” det vill säga människor. Det är en verkligt skrämmande människosyn vi representerar.

Det är med sorg i hjärtat man inser varför Mikael Wiehe kände sig manad att tolka Bob Dylans 49 år gamla sång ”Masters of War”; Ni som tjänar på krig, ni leker med världen som om världen var er. Ska vi aldrig lära oss? Men det är ju som texten fortsätter; vi slipper höra de sårades skrik.

Vi vill ha ett samhälle och en värld där människor värnar om varandra, där ditt människovärde är lika stort som mitt, där vi visar vår medmänniska samma kärlek och medmänsklighet som vi själv vill kunna åtnjuta.

Därför demonstrerade vi 1:a maj; för att ge röst åt de som får betala priset för våra handlingar. Och det kommer vi att göra nästa år och nästa år och nästa år.

För att Sverige en dag med gott samvete ska kunna säga: Vi arbetar för liv. Slut gärna upp du med.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk