Region Skåne

Dubbel straffavgift i vården

Vänsterpartiets Mikael Persson lyfter i en insändare i Kristianstadsbladet den 3/12 fram de höjda avgifter inom vården som blir effekten av de fem borgerliga partiernas budget i Region Skåne. Han menar bland annat att dessa avgifter kommer att slå extra hårt mot de människor som behöver vården allra mest.

Som de flesta media rapporterat om innehåller den budget som regionens borgerliga majoritet klubbade igenom i veckan ett antal drastiska nedskärningar inom vården samt höjda avgifter på kollektivtrafiken. I dessa delar tror jag mig inte behöva argumentera ytterligare för att vi behöver en ny majoritet med en helt annan politik för att få den skånska hälso- och sjukvården på fötter igen.

Vad som tyvärr gått de flesta förbi är att denna budget också innehåller ett antal andra åtgärder som slår väldigt hårt mot de människor som behöver utnyttja vården. Argumenten för dessa åtgärder är dels att de sparar pengar, men också att de lär människor att göra rätt, med andra ord rent repressiva tendenser där höga avgifter skall uppfostra folk att göra rätt.

Den första av dessa är en höjd faktureringsavgift för dem som inte kan betala sin sjukvård direkt i luckan på vårdcentralen eller sjukhuset. Detta är en situation som många studenter, pensionärer och ensamstående föräldrar befunnit sig i. När man behöver uppsöka vården, men plånboken är tom och man får vänta med att betala tills studiemedlet, pensionen eller lönen trillat in i slutet av månaden. Från och med nyår kommer denna möjlighet att skjuta upp betalningen i form av en faktura att kosta 50 :- vid varje tillfälle. Kanske inte en jättestor summa men en summa som kommer att slå mot dem med allra sämst ekonomi då det är dessa människor som inte alltid springer omkring med bankkort eller kontanter nog att betala ett sjukvårdsbesök.

Den andra och än mer horribla förändringen är att det framöver kommer att utgå en straffavgift på dubbla den kostnad som ett vårdbesök egentligen skulle kosta om man av någon anledning inte dyker upp alternativt avbokar mindre än 24 timmar i förväg. Det betyder att den av oss som missar att avboka ett besök på sin vårdcentral får en räkning hemskickad på 320 :- och den som missar ett besök på sjukhusen får punga ut med 600 :-. Det görs i sammanhanget ingen skillnad på den rimligt friske som eventuellt borde ha koll på sin almanacka och den äldre vars minne börjar svika. Det görs heller ingen skillnad på vilken betalningsförmåga man har, då högkostnadsskydd och annat som skall skydda från alltför höga vårdkostnader inte gäller vid straffavgifter. För den med dålig ekonomi kan alltså ett enda missat besök innebära ett stort hål i månadens hushållsekonomi.

Viktigt att påpeka i sammanhanget är att till exempel demensutveckling kan ta flera år och innebära att människor ibland är ganska klara, ibland förvirrade. Depression och utbrändhet, liksom människor med andra tillstånd som verkligen behöver vård, kan ha episoder av tillfällig glömska. Hur någon av dessa människor skall bli hjälpta av att regionen tar ut en orimligt hög straffavgift för att de missar en tid inom vården är för mig en fullständig gåta.

Jag menar att Skånes invånare förtjänar bättre än ständiga nedskärningar inom vården och drakoniska straffavgifter de gånger man råkar göra fel.

Mikael Persson

Regionfullmäktige ledamot

Vänsterpartiet Krstianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk