Kommunal politik

Lägg inte ner Gustav Hellströms skolan!

Efter att Barn- och Utbildningsförvaltningen presenterat ett förslag till översiktsplan för kommunens skolor reagerar nu ett antal lokala vänsterpartister. I synnerhet menar de att förslaget saknar barnperspektiv, då det ger ger barn orimligt lång och farlig skolväg.

I måndags presenterade Barn och Utbildningsförvaltningen en översiktsplan för skolor och förskolor i östra Kristianstad.

Enligt planen ska Gustav Hellströmsskolan, som ligger mitt på Österäng, läggas ner. Skolan har för närvarande 157 barn från förskoleklass till och med årskurs fem.

Om beslut om nedläggning tas i nämnden kan detta innebära att barnen på Österäng tvingas börja på Nosabyskolan eller Milnergymnasiet.

Förvaltningens förslag utgår enbart från ekonomiska principer, medan barnperspektivet, som alltid ska tas hänsyn till i varje beslut som berör barn, lyser med sin frånvaro.

De frågor vi måste ställa oss är hur långt ett barn ska ha till sin skola och gäller rätten att ha sin skola på nära och säkert avstånd bara vissa barn?

Detta är andra skolan i Kristianstad som planeras att läggas ner. Även denna gång är det en skola i ett invandrartätt område, där merparten bor i hyresrätter.

Vi undrar om detta är en tillfällighet eller tror den borgerliga majoriteten att motståndet från föräldrarna kommer vara lika tunt som deras plånböcker?

Det skäl som förvaltningen framför är barnens bästa utifrån ett integrationsperspektiv. Vi ifrågasätter varför det skulle vara bättre för barn i dessa områden att splittras upp på andra skolor? Varför ska den skola stängas vars personal har en specifik kompetens att arbeta med barn från många länder i världen?

Gustav Hellströmsskolan ligger mitt i ett luftigt och grönt bostadsområde. Skolan uppfyller mer än väl barns behov av säkerhet och frånvaro av trafikerade vägar. Dessutom finns en närhet till bibliotek, bad, fritidsgård och förskola.

De problem som funnits på Gustav Hellströmsskolan har personalen arbetat hårt med. Ifjol tillsattes en ny rektor, vilket bland annat resulterade i en dansprofil som startades i augusti i år.

Vi tycker att det är viktigt att ge skolan en chans att blomstra i sin påbörjade utveckling, samt att tilldela elever och lärare de resurser som de har rätt till.

Vi motsätter oss en nedläggning av Gustav Hellströmsskolan och hoppas att protesterna från barn och föräldrar i området också kommer att höras.

Isabell Ahl (v), socionom

Hanna Awad (v), 7 barnsmamma och studerande

Paulina Lundkvist (v) pedagog

Ruzica Stanojevic (v), förskollärare

Jenny Svensson (v) pedagog

Dela den här sidan:

Kopiera länk