Kommunal politik

Nej till kundval inom omsorgen

Vid torsdagens sammanträde med omsorgsnämnden var ärendet om kriterier för införandet av kundval inom nämndens verksamhetsområde uppe till beslut. Den borgerliga majoriteten valde, med stöd av miljöpartiet, att driva igenom ett beslut om införande av kundval, något Vänsterpartiet är mycket kritiskt till, då man menar att verksamheten skall fortsätta att drivas i offentlig regi utan inblandning från privata bolag.

–         Äldre- och handikappomsorg drivs absolut bäst av demokratiskt styrda offentliga förvaltningar utan inblandning av varje typ av vinstintressen. Att se människor med omfattande vårdbehov som kunder på en marknad, där olika bolag skall konkurrera om marknadsandelar, är för oss en ovärdig människosyn, säger Mikael Persson, ersättare för Vänsterpartiet i omsorgsnämnden.

Vänsterpartiet är också tvivlande till möjligheterna att följa upp verksamheten och garantera en god kvalité med ett stort antal små bolag som utför verksamheten.

–         Socialstyrelsen är mycket tydliga i sina rapporter om kundval och pekar på både problemen med att följa upp kvaliteten i verksamheten, samt hanteringen av klagomål då de äldre befinner sig i en beroendeställning och inte känner att de kan framföra sin kritik på ett rimligt sätt, säger Ruzica Stanojevic, Vänsterpartiets gruppledare i Kristianstad kommunfullmäktige.

Partiets representanter pekar också på en avgörande skillnad mellan drift i offentlig och privat regi.

–         Meddelarfriheten, som är en grundbult för en kritisk granskning av verksamheten, försvinner i de privata bolagen, något som inte minst visat sig i fallet med Maria beroendecentrum i Stockholm. Medias och allmänhetens möjlighet till en egen bedömning av verksamheten kommer allvarligt att begränsas, då lojalitetskrav mot bolagen ersätter meddelarfriheten. Det hela känns mycket olustigt avslutar Mikael Persson

 

Ytterligare information:

 Mikael Persson, ersättare omsorgsnämnden (v)

044-309 31 49

 Ruzica Stanojevic, gruppledare kommunfullmäktige (v)

070-826 44 40

Dela den här sidan:

Kopiera länk