Demokrati

Jordens dag

Palestinska jordens dag uppmärksammades detta år i en gemensam manifestation av Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet. För Vänsterpartiet talade Hanna Awad och hon konstaterade bl.a. att även palestinska barn har rätt till en barndom utan att Israeliska F-16 plan skall bomba deras hus mitt i natten. Hennes tal publiceras här i sin helhet.

Palestina tal 31/3-07

Hej och välkomna

Igår var det ”Jordens dag” i Palestina, för Palestinier. Egentligen är detta inte en dag bara för Palestinierna utan detta gäller alla. Detta berör alla människor på denna jord, denna del av världen, Palestina är vaggan till de tre största
religionerna i världen –  Judendom, Kristendom och Islam. Det är i alla och envars intresse att det blir fred i Palestina. En fred på rättvisa och jämlika villkor. En fred då alla har lika rättigheter. Ett liv inte bara förunnat en viss del av befolkningen i området, utan en fred och ett liv i en sann demokrati.

Inte den så kallade demokratin som finns där nu. Den skendemokrati som råder där nu, i det ockuperade Palestina och på det apartheid-förtryckta Palestinska folkets bekostnad, är en skam för denna moderna eran. Det är med sorg i hjärtat jag ser generation efter generation födas under ockupation och apartheidförtryck.

Ett stenkast från flyktinglägren i Gaza och på Västbanken lever Israeler i välfärd och överflöd. Och Omvärlden ser detta med en underlig likgiltighet. Jag och hela världen tillåts inte glömma Hitlers illdåd och vi tillåts heller inte skåda det Palestinska folkets lidanden ur en objektiv mediabild. Vi får det nerkört i halsen gång på gång ”glöm aldrig vad Hitler gjorde mot Judarna” ”se på Palestinierna, de fördömda terroristerna, de förtjänar inget annat än det de lever under”.

Ja
det är med förakt vi tar till oss detta. Jag sörjer den ideologi som sedan länge är död, den ideologi om rättvisa åt alla som en gång grundade FN, men som nu används i egen nytta för till exempel USA. Vi står här för att påvisa den orättvisa som råder NU! Vi är här för att väcka alla de som inte bryr sig,

BRY ER!!

Vi står här för vi tycker att alla Palestinska barn har rätt till en barndom utan att Israeliska F-16 plan skall bomba deras hus mitt i natten.

Vi står här för att vi tycker att alla barn har rätt till att leka och vara trygga.

Vi står här för att vi vill kräva dessa självklara rättigheter åt barnen som föds på rasistiska premisser vid de Israeliska gränsposteringarna.

Vi är här för att under denna moderna tid så rivs murar som muren på Cypern i en anda av försoning, men på ockuperad Palestinsk mark byggs nu den största och mest
rasistiska mur någonsin i modern historia. Denna mur gör det omöjligt för fred. Denna mur är det största monument för rasism och apharteid. Denna mur befäster
den Israeliska apharteiden mot det Palestinska folket och gör den tydlig på ett sätt som är omöjligt att blunda för. VAKNA ALLA NI SOM INTE SER DET,  ELLER ALLA NI SOM BLUNDAR FÖR DEN

Dela den här sidan:

Kopiera länk