Arbete

Skattesubventionera inte oseriösa företag

Nu i dagarna har vi återigen kunnat läsa om konflikterna i Swedish Meats. Det är inte utan förvåning och upprördhet som man följt företagets oseriösa agerande, som yttrat sig i försök till lönedumpning och bestraffning av de styckare som vågat hävda arbetsrätten och fackliga avtal.
Att Swedish Meats söker lösa sina problem genom förtäckta hot om nedläggning, billigare arbetskraft, bestraffning etcetera kan enbart tolkas som ett försök att knäcka facket och i förlängningen luckra upp arbetsrätten.

Det är i för sig ganska vanligt fenomen nuförtiden i det nyliberala EU. Det blir allt tystare och allt tuffare på våra arbetsplatser.

Fackligt arbete medför en viss risk för att bli uppsagd på grund av ”arbetsbrist” eller ”brist på lojalitet” mot företaget. Det är antingen att acceptera lönesänkningar och försämringar i arbetsmiljön, eller förvänta sig att produktionen flyttas utomlands.

I försök att skapa eller snarare behålla de jobb som finns i våra kommuner har man på vissa håll försökt skapa förutsättningar för företagsetablering i form av satsningar på infrastruktur, gynnsamma kommunala avtal etc.

I Kristianstad kommun har man tecknat ett antal starkt subventionerade kommunala avtal med bland annat Swedish Meats i hopp om att lösa jobbfrågan.

Dessa avtal har bland annat handlat om rätten att använda kommunalt vatten i princip gratis, slippa betala tilläggsavgiften för förorenat avloppsvatten, gynnsamma avtal om slaktavfall, parkeringsplatserna etc. Subventioner för miljoner kronor.

Vänsterpartiet anser att det i nuläget inte är rimligt att skattesubventionera ett oseriöst företag, som åsidosätter arbetsrätten och hotar med nedläggning.

Vi har från vår sida begärt ut alla avtal som kommunen har med Swedish Meats och vi kommer med all sannolikhet att kräva att de upphör. Seriösa samtal om jobben och tillväxten ska föras med seriösa företag som respekterar svenska kollektivavtal och arbetsrätten. Swedish Meats är uppenbarligen inte ett av dem.

Ruzica Stanojevic, gruppledare för Vänsterpartiet Kristianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk