Trafik

PPP innebär att barnen betalar asfalten

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande Mikael Persson kommenterar de senaste dagarnas diskussion om att låta privata företag finansiera utbyggnaden av E22.
Återigen är utbyggnaden av E22:an uppe till diskussion och återigen har alla andra hänsyn mer än asfalt till bilisterna försvunnit. Om det är säkerhet vi egentligen diskuterar, så finns det otaliga försök som visar att 2+1 vägar är minst lika säkra, om inte till och med ett litet snäpp säkrare, då de olyckor som trots allt sker inte blir lika allvarliga. 2+1 vägar går också att bygga till en bråkdel av priset för fyrfiliga motorvägar och då försvinner det stora behovet av att låna pengar från privata företag. Är det å andra sidan så att det vi faktiskt diskuterar är människors möjlighet att resa till och från arbete, studier och fritidsintressen, så vore en järnväg Lund – Hörby – Kristianstad en betydligt bättre lösning. En ny järnväg tar ju givetvis några år att bygga men så länge kunde vi ju lägga dessa pengar på att inta dra in de tågstopp som idag faktiskt finns i t.ex. Vinslöv, Höör och Eslöv.

Oavsett vilket perspektiv det är vi diskuterar finns det en aspekt som aldrig får glömmas bort och det är miljön och de utsläpp som bilismen ger upphov till. För varje meter motorväg vi bygger så skapar vi mer bilism och ytterligare utsläpp i en miljö som inte tål detta. I fallet med E22:an blir det extra allvarligt, då delar av sträckningen går genom skyddsvärda naturområden, som allvarligt skadas av att en fyrfilig motorväg dras fram.
Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg vad PPP-lösningar egentligen betyder. Det handlar om privata företag som lånar ut pengar till stat och kommun med marknadsmässig ränta. Pengar som inte är manna från himlen, oavsett vem som argumenterar för dem, utan som faktiskt måste betalas tillbaka och det under lång tid. I vanliga fall brukar de borgerliga partierna säga att vi inte skall lämna över skulder till våra barn, men det är uppenbarligen inte en sanning som gäller när det skall läggas mer asfalt. En utbyggd E22:a till motorväg innebär att våra barn får betala priset genom en ytterligare belastning på miljön, skall det dessutom ske genom en PPP-lösning får barnen även betala för asfalten.

Dela den här sidan:

Kopiera länk