Val

200 000 nya jobb i offentlig sektor

Vänsterpartiet Kristianstads ordförande, Mikael Persson, svarar här på den ledare Kristianstadsbladet publicerade den 9/1 med anledning av Vänsterpartiets nyss avslutade kongress.
Måndagens ledare ondgör sig över resultaten av Vänsterpartiets senaste kongress. Istället för att politiska partier tydligt redogör för vad de vill och vilka grupper de anser sig företräda verkar Kristianstadsbladets ledare mena på att vägen fram ligger i en ansamling av partier någonstans i mitten av det politiska fältet. Hur detta på någon sätt skulle utveckla demokratin är för mig en gåta. Olika utsida och attityd men i grund och botten samma nyliberala politik, som kräver nedskärningar av offentlig sektor, försämrad arbetsrätt och privatisering av snart sagt varje del av vår gemensamt finansierade sektor.

Vänsterpartiets kongress har valt en helt annan väg. Vi sticker inte under stol med att vi anser oss företräda offentligt anställda, invandrare, LO-medlemmar och andra som befinner sig på den nedre halvan av samhällsstegen. Vi gör inte heller någon hemlighet av att vi tycker att de som har råd skall betala för den omsorg och service som vi alla är i behov av. Det innebär högre skatt för höginkomsttagare, på aktieutdelning och kapitalvinster samt även en progressivitet i kommunalskatten. Med dessa pengar vill vi sedan satsa på bl.a. 200 000 nya jobb i offentlig sektor, byggandet av 20 000 nya hyreslägenheter och en tandvård, som ingår i sjukförsäkringssystemet.

För Kristianstads del skulle förslaget om 200 000 nya jobb innebära någonstans kring 1 500 nya jobb fördelade huvudsakligen mellan kommun och landsting. Någon färdig fördelning finns givetvis inte, men städning av kommunens skolor varje dag, återöppnande av äldreboenden och mindre klasser i skolorna är några tydliga exempel på var dessa personer skulle kunna göra stor nytta.

Det är alltså på denna vår politik vi går till val, en politik som skulle innebära ett tydligt brott mot de nedskärningar som dagens majoritet genomför i kommunen. Till skillnad från ledarsidan är jag övertygad om att detta är en politik som står alldeles utmärkt för sig själv, oavsett smink och PR-proffs.

Mikael Persson
Ordförande Vänsterpartiet Kristianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk