Barn & unga

Inför en progressiv maxtaxa i barnomsorgen!

Vänsterpartiets vision är en avgiftsfri barnomsorg och maxtaxereformen var visserligen ett steg på vägen, men nu är det dags att ta ett steg till.Barnomsorgsavgifterna, så som de är utformade idag, innebär att höginkomsttagare subventioneras på bekostnad av låginkomsttagare. De är baserade på hur många timmar barnen befinner sig i barnomsorgen och därefter finns endast ett tak på hur stor avgiften får bli. En majoritet av alla kommuner (67%) avviker redan ifrån det ursprungliga maxtaxeförslaget och i Lerums kommun tillämpar man redan ett avgiftssystem med fler än två inkomstklasser. Där har kommunen infört avgiftsfri barnomsorg för alla hushåll med en månadsinkomst på under 17000 kr. Den konstruktionen har brister, då en modell med fler inkomstkategorier skulle vara rättvisare, men den visar framförallt på att ett progressivt avgiftsuttag inom maxtaxans ramar är juridiskt möjligt och politiskt intressant.

Att införa en progressiv maxtaxa ser vi som en barnvänlig reform, som skulle framförallt gynna låg- och medelinkomsttagarfamiljer. Den har också ett tydligt jämställdhetsperspektiv, eftersom kvinnor i genomsnitt har lägre inkomster än män och eftersom fler kvinnor än män är ensamstående föräldrar. Den kommunala kostnaden är relativt liten och fördelarna är många.

Vi yrkar
att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en eller fler lämpliga konstruktioner för ett progressivt avgiftsuttag i barnomsorgen

att kommunstyrelsen, i samband med redovisningen av förslagen, också redovisar kostnaden för desamma.

Abdulla Mohammed, Vänsterpartiet Kristianstad

Ruzica Stanojevic, Vänsterpartiet Kristianstad

Dela den här sidan:

Kopiera länk