Vänsterpartiet i Kristianstad

Vi samlas idag för att vi inte tror på tystnaden

Den 3 maj samlades antirasister till manifestation för att visa sitt motstånd mot de växande rasistiska grupperna i Nordöstra Skåne.

Mötesdeltagare och antirasister

Vi samlas idag därför att vi inte tror på tystnaden. Vi samlas för att vi tagit ställning, för att vi valt sida. Rasismen försvinner inte bara för att man låtsas som den inte finns. Den går inte upp i rök för att vi vänder ryggen till, och det fascistiska våldet upphör inte bara för att vi inte konfronterar det. Istället väljer vi att sluta oss samman, att ta gemensam kamp. Rasismen är inte bara historia, utan i allra högsta grad aktuell idag. Det händer ju igen. I Europa har regering efter regering misslyckats med att möta människors rättmätiga krav på rättvisa med annat än tomma löften och fler nedskärningar. Vi har sett det förut. Och i spåren växer utanförskap, förnedring och frustration.

Mötesdeltagare,

Vi talar om allt det dom inte vill höra. Vi talar om alla människors lika värde. Vi talar om, att oavsett hudfärg och ursprung, oavsett om man älskar någon av samma kön eller det motsatta har man samma rättigheter. Och vi talar om att vi aldrig kommer att acceptera rasism och främlingsfientlighet. Låt det därför idag stå klart, låt det eka över denna stad och över hela Europa! Det räcker nu, det är dags att slå tillbaka det rasistiska våldet! Men vi bjuder motstånd, vi ser er – utmanar er – vi vet vilka ni är. Ni hämtar näring i samma träskmarker, dricker ur samma dypölar som ni alltid gjort. Exempel kan fogas till exempel då det gäller att avslöja ert ursprung och uppsåt. Trakasserier och hets mot folkgrupp är era kännetecken och våld mot invandrare, homosexuella och antirasister följer i era spår. Så är då vårt budskap idag till er klart. Inte ett högerextremt möte utan motstånd – ingen plattform åt rasister! Krossa rasismen!

Men vi får aldrig tro att det går att bara informera bort rasismen, och det får inte stanna vid vackra ord. Kampen förs också i vår egen vardag. Av oss själva. Av dig, och av mig. Var och en av oss har ett personligt ansvar för att bemöta främlingsfientlighet och rasism. Vi måste alla på våra arbetsplatser, i våra skolor och överallt där det behövs, markera att vi inte accepterar att människovärdet ifrågasätts eller att människor behandlas sämre för att de har en annan hudfärg eller älskar en människa av samma kön. På samma sätt skall vi vägra vara tysta.

Mötesdeltagare och flyktingvänner,

När nu de sista tegelstenarna fogas till Fästning Europa kanske en och annan tror sig kunna känna sig trygg inne i värmen, men utanför står människor som förföljs, stenas, torteras för sina åsikter och handlingars skull. Effektivt sluter det rika Europa sina gränser och släpper ingen jävel över bron, motar ut de icke-önskvärde, de andra som inte hör hit. Den hårdnande svenska flyktingpolitiken är en skam för ett land som påstår sig värna humanitet och människovärde. Vi säger därför idag; försvara rätten till asyl! Riv Fästning Europa!

Mötesdeltagare,

Vi vet det egentligen redan. Rasismen gror i det samhälle där klassklyftorna växer. Det är knappast någon nyhet men det förtjänar att sägas igen. Rasismen gror i ett samhälle där klassklyftorna växer. Med hög arbetslöshet och växande klassklyftor söker en del någon att skylla på. Därför handlar kampen mot rasismen också om att ge alla människor rätten till arbete, bostad och utbildning. Vi vet också vad som behöver göras. Det krävs en målmedveten och kraftfull kamp för att betvinga klassamhället, och för att bryta diskrimineringen. Det krävs en kämpande antirasistisk rörelse som inte låter sig tystas. Den rörelsen, mötesdeltagare, är vi.

Vänner och antirasister,

Det är på var och en av oss tillsammans som ansvaret vilar. Vi måste alla på våra arbetsplaster, i våra skolor och överallt där det behövs, stå upp för människovärdet. Vi skall vägra vara tysta, vi är inte rädda. Låt rasisterna fylla sina dödslistor med alla våra namn. Låt oss här idag lova varandra att kampen mot rasismen går vidare imorgon och alla dagar. Vi vet att ingen kommer att skänka oss rättvisa. Ingen kommer att ge oss ett samhälle fritt från diskriminering gratis. Nazisterna kommer inte att försvinna bara för att vi vänder dem ryggen. Vi vet att striden för solidariteten och människovärdet bara kan vinnas genom många människors organiserade kamp. Vi är redo – rasismen skall krossas

Tal av Mikael Persson 050503

Dela den här sidan:

Kopiera länk